Vis & water

Opnieuw jonge steuren uitgezet in de Biesbosch

1484
04 sep 2023

Begin augustus zijn door Ark Rewilding Nederland, WWF-NL en Sportvisserij Nederland 45 jonge Europese steuren uitgezet in de Biesbosch. Deze actie volgt na de eerdere uitzetting van 29 steuren dit voorjaar en is onderdeel van het vooronderzoek naar grootschalige herintroducties van deze vissoort.

In Nederland is de Europese steur al meer dan zeventig jaar uitgestorven. Ooit trokken de vissen jaarlijks de Rijn op om zich daar voort te planten. Om vervolgens via het brakke water van de delta weer terug te keren naar de Noordzee. Tegenwoordig leeft alleen in Frankrijk en Duitsland nog een populatie van een geschatte zevenhonderd exemplaren. Nu de rivieren van Nederland een stuk schoner zijn geworden, is er echter weer hoop voor de terugkomst van deze iconische trekvis.

70 antennes 

Om in kaart te brengen hoe de jonge steuren hun omgeving verkennen en gebruiken, zijn ze voorzien van een zender. Deze zendt om de 150 seconden een 8-delig signaal uit. Tussen de Biesbosch en de Noordzee zijn in totaal zeventig ontvangers met antennes onder water aan boeien vastgemaakt die dit signaal kunnen oppikken.

In oktober worden die voor het eerst allemaal uitgelezen. Uit een eerste proef met twee zenders – bij de uitgang van de Biesbosch – werd kort na de eerste uitzetting al duidelijk dat de steuren van deze eerste lichting snel uit de Biesbosch zijn vertrokken om richting de Noordzee te gaan. In oktober weten de onderzoekers meer over de reis van de uitgezette steuren, nadat alle zeventig ontvangers zijn uitgelezen.

Symboolsoort

Al sinds 2004 zetten ARK Rewilding Nederland, WWF-NL, Sportvisserij Nederland en partners uit Duitsland en Frankrijk zich samen in om deze iconische vis te kunnen herintroduceren. De steur is een symboolsoort: net als andere trekvissen (bijvoorbeeld zalm en paling) profiteert deze vis van schone rivieren, een gezonde delta en een vrije migratieroute tussen zoet en zout water.

De uitzettingen zijn ondersteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Visadvies. Biesbosch MuseumEiland stelde speciaal voor de acties hun locatie ter beschikking.

Zeldzamer dan zwarte neushoorn

De Europese steur is een imposante vis die wel vijf meter lang, vierhonderd kilo zwaar en honderd jaar oud kan worden. De Rijn was zijn belangrijkste leefgebied. Negentig miljoen jaar overleefde de soort alle grote veranderingen op aarde totdat onder meer overbevissing, vervuiling en kanalisatie het dier te veel werden.

Op 23 juni 1952 werd het laatste exemplaar gevangen in Nederland en in 1953 werd deze reuzenvis uitgestorven verklaard. Alleen in Frankrijk en Duitsland is vandaag de dag nog een restpopulatie aanwezig. Geschat wordt dat er door kweek en uitzetting nog zo’n zevenhonderd volwassen exemplaren leven in de rivieren Gironde, Dordogne en Elbe. Daarmee is de Europese steur zeldzamer dan de zwarte neushoorn en de meest beschermde vissoort van Europa.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.