Vis & water

WK Kustvissen Junioren: wedstrijd 3

2719
19 okt 2023

Met het Banjaardstrand als strijdtoneel stond vandaag wedstrijd 3 van het WK Kustvissen Junioren op het programma. De U21-ploeg van Team Holland eindigde hier als 5e en zakt in het tussenklassement van de 2e naar de 3e plek. Dit ondanks de knappe prestaties van Matthias Baas en Maarten Bom, die er individueel met respectievelijk de 1e en 6e plek vandoor gingen. De U16-ploeg moest vandaag genoegen nemen met een 8e plek en daalt in het klassement van plek 2 naar plek 4.

Bij een aflandig windje, vrijwel vlakke zee en milde temperaturen was er deze derde wedstrijddag sprake van een vliegende start. Al kort na het startsein om 09.30 uur werden de eerste vissen aangeland op het Banjaardstrand, direct naast de Oosterscheldekering. Daar zaten opvallend veel gevlekte gladde haaien bij, met exemplaren van circa 40 cm tot 82 cm. Vangsten die goed meetellen voor de score: bij vis groter dan 15 cm telt het aantal centimeters in punten, daar waar elke gevangen vis tot 15 cm goed is voor slechts één punt. Naarmate de beginfase van de wedstrijd verstreek, verdwenen de haaitjes echter wat van het toneel.Een gevlekte gladde haai van in de 50 cm wordt al kort na het startsein ter meting aangeboden in het U16-vak.

Veel schar en wijting

Dat de haaienvangsten na deze bliksemstart weer terugliepen, werd echter ruimschoots gecompenseerd door de schar en wijting. Henri Karremans, wedstrijdleider van het WK Kustvissen Junioren 2023: "Het ging weliswaar om bescheiden formaten - met scharren van gemiddeld zo'n 25 cm en wijtingen rond de 20 cm - maar qua aantallen was er echt actie zat. Zo tot een uur of 11.30 uur werd er sowieso boven verwachting goed vis gevangen langs het gehele parcours", vervolgt hij. Voor het rechter deel van het wedstrijdtraject, waar de U16-categorie viste, had Karremans vooraf al wel aardig vis verwacht, aangezien hier de diepere stekken liggen. "Dat zagen we ook terug in dat daar de meeste haaitjes werden gevangen. Toch zag je ook bij de U21 - waar het water een stuk ondieper was - goed vis op de kant komen, met naast schar en wijting ook enkele zeebaarsjes en haaien. Dat deze oudste jeugdcategorie tot verdere werpafstanden komt dan de U16-deelnemers, is daar denk ik wel een logische verklaring voor. Daar staan ook de échte werpkanonnen van dit jeugd-WK."


Hoewel de meeste rond of net boven de 20 cm waren, speelde wijting vandaag een belangrijke rol in de puntentelling.

Omslagpunt rond 12.00 uur

De deelnemers hadden met zeepieren, kweekzagers, mesheften en Franse tappen de keuze uit vier aassoorten. Volgens de wedstrijdleider leek eentje er toch bovenuit te steken. "Kleine stukjes Franse tap, met bindelastiek gebonden en gevist op korte, geclipte onderlijnen voor extra werpafstand", merkt Karremans op. Aan het aas lag het sowieso niet; diverse bondscoaches van buitenlandse ploegen lieten weten zeer tevreden te zijn met de kwaliteit van het door de organisatie beschikbaar gestelde aas. Het verse aas ten spijt veranderde het wedstrijdbeeld rond 12.00 uur. Karremans: "De ebstroom viel toen helemaal weg en dat had duidelijk zijn weerslag op de vangsten. Met nog tot 13.30 uur te gaan, waren de vangsten in het laatste anderhalf uur aanmerkelijk minder", aldus Karremans. Even bestond de hoop dat het eerste vloedstroompje nog tot een opleving in de slotfase zou leiden, maar die bleef uit. "De aflandige wind speelde ook een rol, daardoor was er nauwelijks branding. Had die er wel geweest, dan had er mogelijk heel wat meer vis, zoals zeebaars, onder de kant gezwommen. En zo zijn er bij zo'n WK nog wel meer factoren en variabelen, waarbij het voor de deelnemers en coaches de kunst is om daar natuurlijk maximaal op in te spelen", eindigt Karremans.   


Henri Karremans, wedstrijdleider WK Kustvissen Junioren 2023, hier via de portofoon in overleg met de wedstrijdcontroleurs.

Spannend klassement

Bij de U21-categorie voert de Italiaanse ploeg (die vandaag 3e werd) nu het klassement aan, gevolgd door Spanje op plek twee en Team Holland op de derde plek. Vrij kort daarachter staan nu Frankrijk (4) en Engeland (5). Voor Kroatië (6), Ierland (7) en Portugal (8) lijkt de kans op eremetaal - met nog slechts één van de vier wedstrijden te gaan - zo goed als verkeken, al valt niks uit te sluiten. Op individueel niveau doet Oranje ook goede zaken met Matthias Baas op de eerste plek in het tussenklassement, gevolgd door de Italiaan Gabriele Piraneo op de tweede plek en de Nederlander Maarten Bom op plek 3. 


Matthias Baas van Team Holland U21 staat na drie wedstrijddagen knap aan kop in het individueel klassement.

Bij de U16-categorie zijn het andere landen die op koers liggen voor een medaille: daar staat Ierland nu virtueel aan kop, gevolgd door Kroatië (2) en Frankrijk (3). Met een 4e plek doet de Nederlandse U16-ploeg daar (ondanks de 8e plek vandaag) echter ook nog volop mee voor een podiumplaats. Ook Engeland, Italië en Portugal (achtereenvolgens de nummers 5, 6 en 7) zijn bij de U16 op papier nog niet helemaal afgeschreven. In het individuele tussenklassement van de U16-categorie wordt het morgen, tijdens de vierde en daarmee laatste wedstrijd, ook nog knap spannend: daar staat Youri op 't Hof nu derde en Björn Mies vijfde.

Morgen laatste dag

Morgen staat van 10.00 tot 14.00 uur de vierde en daarmee laatste wedstrijd van het WK Kustvissen Junioren op het programma. Aanvankelijk zou het strand bij Domburg - 'de Zeven Golven', waar maandag ook de officiële trainingsdag plaatsvond - het decor vormen voor deze finaledag. Vanwege de weersvoorspelling (veel regen en vrij pittige wind uit oostelijke tot zuidoostelijke richting) is zojuist echter bij de captains meeting besloten om deze laatste wedstrijd te verplaatsen naar het Banjaardstrand, waar vandaag ook is gevist en sprake was van prima vangsten. Morgenmiddag weten we of de U21- en U16-ploeg van Team Holland eremetaal hebben behaald en of er ook individueel prijzen in de wacht worden gesleept. Met respectievelijk een 3e en 4e plek in het landenklassement behoort een podiumplaats absoluut tot de mogelijkheden. In totaal bestaat het deelnemers veld uit acht landen, met naast Nederland ook Italië, Ierland, Spanje, Kroatië, Engeland, Portugal en Frankrijk.


Bij de captains meeting is vanmiddag besloten om morgen opnieuw op het Banjaardstrand neer te strijken.


Volledige uitslag en klassement

Check voor de volledige daguitslag en het tussenklassement (zowel landen- als individueel klassement) de website van de FIPS Mer
Kijk voor de U16-categorie onder 31st World Championship Shore Angling YOUTH  en voor de U21-categorie onder 22nd World Championship Shore Angling JUNIORS. Onder Results 3rd Day vind je de daguitslagen van vandaag. Het tussenklassement vind je onder Individual Cumulated (individueel klassement) en Nations Cumulated (landenklassement). 

In de loop van morgenmiddag wordt de einduitslag van het WK Kustvissen voor Junioren verwacht. De prijsuitreiking vindt morgenavond vanaf 19.00 uur plaats in theater De Parel in Domburg.


Met de Oosterscheldekering in de achtergrond zal morgen - bij de vierde wedstrijd - de beslissing vallen.

Volg onze Facebookpagina Wedstrijdvissennl voor al het laatste nieuws rond het WK Kustvissen voor Junioren.


World Championship Shore Angling 2023 - powered by Fisherman’s Friend

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.