Vis & water

Nederlandse heren wereldkampioen kustvissen, Frank Peene wint individueel goud

2967
10 nov 2023

Bij het WK Kustvissen in Italië hebben de Nederlandse mannen voor een sensatie gezorgd door het goud te veroveren als landenteam. Het oranje feest werd extra bijzonder door de individuele wereldtitel die Frank Peene behaalde – de tweede in zijn carrière. Het damesteam eindigde op een zesde plaats.

Team Holland – bestaande uit de sportvissers Marijn Gabrielse, Kees Gillissen, Erik Hollestelle, Rico ’t Mannetje, Joeri Minderhoud, Frank Peene en begeleid door bondscoach Rob Punselie en assistent coach Ricardo Kalle – heeft goud behaald op het WK Kustvissen.


Met de Siciliaanse zand- en kiezelstranden als strijdtoneel waren alle ogen gericht op de Zuid-Europese landen. “Zij zijn bekend met de specifieke vistechnieken op de Middellandse Zee en stonden bij de bookmakers bovenaan. Daarom is deze prestatie niet normaal zo goed”, duidt bondscoach Rob Punselie de teamprestatie in een deelnemersveld van 21 landen.

Frank Peene in actie tijdens de laatste wedstrijddag.

Individueel goud voor Frank Peene

“Het is een geweldige teamprestatie”, benadrukt Frank Peene als eerste reactie. “We hebben altijd geloofd in ons eigen kunnen en hebben ons niet van de wijs laten brengen.” Aan het begin van de beslissende vierde wedstrijddag bevond Peene zich op de derde plaats. Ondanks dat de laatste dag zijn minst indrukwekkende resultaat van de week was, was zijn score toch voldoende om als eerste te eindigen in het individuele klassement. Na het winnen van het individuele goud tijdens het WK Kustvissen in 2017, voegt Peene met deze prestatie een tweede wereldtitel toe aan zijn palmares.

De trainingsdagen waren gericht op het verfijnen van de tactiek en het perfectioneren van de details.

Geweldige inhaalslag

Van dinsdag tot en met vrijdag streed Team Holland vol overgave voor de wereldtitel. De visaanpak was uiterst technisch, waarbij onder andere dunne onderlijnen werden gebruikt om voornamelijk kleine vis te vangen. Na drie van de vier wedstrijddagen stond het herenteam op de tweede plaats in het algemeen klassement. Hoewel Team Holland slechts één punt achterstand had op leider Portugal, voelden ze ook de druk van België, Italië en Spanje die hen op korte afstand volgden. Dankzij een uitstekende slotdag wisten ze op te klimmen naar de gouden positie.

Top-5 landenuitslag heren

  1. Nederland, 15 punten;
  2. Portugal, 16 punten;
  3. Italië, 17 punten;
  4. Spanje, 21 punten;
  5. Frankrijk, 25 punten.

Oranje dames eindigen als zesde

Het Nederlandse damesteam eindigde op plaats zes van de acht deelnemende landen. Het damesteam dat in Italië in actie kwam bestond uit de sportvissers Francis Danen, Ingrid Maranus, Linda van de Velde, Christel Verhage en Elaine Vredenburg. Bondscoach John Muis wordt geassisteerd door Danny van der Meide. Dit resultaat is minder dan gehoopt, maar toch kijken de vissers en de staf terug op een leerzaam, geslaagd wereldkampioenschap.

Top-3 uitslag dames

  1. Italië, 5 punten;
  2. Kroatië, 11 punten;
  3. Spanje, 14 punten;

De Italiaanse Valentina Risalvato won de individuele wereldtitel. Elaine Vredenburg was op plaats 21 de best geklasseerde Nederlandse.

Bekijk alle uitslagen hier.

Snel op de hoogte

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.