Vis & water

Bijzondere vangsten bij vismigratieonderzoek op de Waal

2490
25 mrt 2024

Sportvisserij Nederland voert vismigratieonderzoek uit op de Waal. Bij dit onderzoek – wat onderdeel uitmaakt van het grensoverschrijdende project ‘De Rijn Verbindt’ – wordt gevist met een ankerkuil. In de laatste visserijperiode eind 2023 werden enkele zeldzame elften en nog meer bijzondere vissen gevangen.

In totaal zijn in de herfst van 2023 in 75 zogenaamde kuillichtingen ruim 13.000 vissen gevangen. De soortenrijkdom van deze vangsten ligt met 28 verschillende vissoorten bijzonder hoog. Brasem (bijna 9.000 exemplaren) en blankvoorn (2.000) werden het meest gevangen, gevolgd door baars (500) en alver (400). Opmerkelijk was de vangst van bijna tweehonderd jonge karpers met een lengte tot 22 centimeter. Sneep (300 exemplaren) werd van de stroming minnende soorten het meest gevangen, gevolgd door roofblei (90) en winde (67).

Positieve ontwikkelingen in herintroductie elften

Bijzonder was de vangst van veertien elften. De jonge exemplaren – van circa tien centimeter lengte – migreren in de herfst langzaam stroomafwaarts naar de brakwaterzone. Dit is een teken dat de opgroei van elften in Duitsland succesvol is en het in 2006 gestarte herintroductieprogramma zijn vruchten begint af te werpen.

Ook bij het Duitse Rees werd afgelopen jaar een recordaantal elften gevangen (120) tijdens de ankerkuilvisserij, waaronder steeds meer ouderdieren. Dit geeft onderzoekers hoop dat op de Rijn langzaamaan een populatie elften aan het ontwikkelen is die zichzelf in stand kan houden.


Het onderzoek op de Waal wordt uitgevoerd met de ankerkuil.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.