Vis & water

Volop media-aandacht voor 'navigatiecursus' forellen (VIDEO)

2733
10 apr 2024

Begin deze week zijn tientallen Atlantische forellen uitgezet in de Waddenzee, maar niet voordat ze een heuse ‘navigatiecursus’ van Sportvisserij Nederland-medewerkers kregen. Leren hoe een vis de juiste route moet volgen is letterlijk rocket science: in een speciaal ontworpen raket werden de forellen naast de boot vanaf de bovenloop van Drentse beken helemaal tot de Waddenzee gevaren. Deze tweedaagse vaartocht kon rekenen op de nodige media-aandacht.

Deze 'navigatiecursus' voor zeeforellen maakt deel uit van het project Vissen voor Verbinding - een samenwerking van Sportvisserij Nederland en de regionale sportvisorganisaties, de Waddenvereniging, kennisinstituten en diverse overheden. De onderzoekers in dit project willen de ooit verdwenen Atlantische forel - een trekvis die in de volksmond beter bekend staat als 'zeeforel' - weer terug in het beeksysteem en in de Waddenzee krijgen.

Van de beken naar zee

De uitgezette zeeforellen moeten voor succesvolle voortplanting wel weten wat de route naar zee en weer terug is. De vissen groeien op in de beken en trekken dan naar zee om enkele jaren later als volwassen, paairijpe exemplaren weer naar de beken te zwemmen om voor nageslacht te kunnen zorgen. Ze ruiken daarbij als het ware de beken waar ze zelfs als juveniel visje vandaan komen. Waar het watersysteem qua vismigratiemogelijkheden nog niet op orde blijkt te zijn, kunnen aanpassingen gedaan worden. Deze forellen dragen een zendertje en leren de onderzoekers zo hoe geschikt de verbinding van de beken naar de zee en vice versa is.
 

In het nieuws

Diverse landelijke en regionale media besteedden aandacht aan deze bijzondere navigatieles, onderdeel van samenwerkingsproject Vissen voor Verbinding. Aandacht die er aan bijdraagt om de maatschappij te laten zien wat de sportvisserij betekent voor de visstand.


Vissen voor Verbinding

De 'cursus' voor zeeforellen maakt deel uit van het project Vissen voor Verbinding van Sportvisserij Nederland en de regionale sportvisorganisaties, kennisinstituten, de Waddenvereniging en veel overheden. Andere trekvissen zoals spiering, driedoornige stekelbaars en de rivierprik profiteren ook mee van dit project, want waar zeeforel de weg kan vinden, kunnen andere trekvissen dat ook. Zo wordt er met dit project gewerkt aan de terugkeer en herstel van diverse inheemse trekvissoorten en daarmee uiteindelijk aan een gezonde(re) visstand.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.