Vis & water

Witvissen - visles in de volkswijk

19 feb 2014

Startende witvissers hebben geen top gear nodig, vindt wedstrijdveteraan Simon van der Kolk (50). Voor een goede vangst zijn techniek en tactiek doorslaggevend. Dus in de Alkmaarse binnenstad ditmaal geen dure hengels en tot de rand toe gevulde emmers met super-de-luxe voermix, maar slechts een bodempje huisbereid basisvoer. Ook geen zes verschillende soorten aas, maar twee: casters en maden. Wel veel vistips! “Voedselnijd is het sleutelwoord voor succes.”

Het is even voor negen uur ’s ochtends als we wedstrijdveteraan Simon van der Kolk ontmoeten aan de Alkmaarse Troelstrakade. In de oude volkswijk met eengezinswoningen uit de jaren vijftig is het in de achttien meter brede singel uitstekend vissen. “Vooral ’s winters”, zegt hij, “als de vis vanuit omliggende plassen, polders en kanalen beschutting zoekt en overwintert in het gemiddeld iets warmere, beschutte en wat voedselrijkere stadswater. Witvis zoekt hier rust en voedsel; de enige drijfveren die vis kan hebben.” Dit stadsvissen trekt al snel volop bekijks. “Al wat gevangen”, roepen fietsers en automobilisten. Binnen vijf minuten informeert ook een bewoonster vanuit haar voordeur naar de vangsten. Vervolgens trakteert ze uw verslaggevers enthousiast op een bak verse koffie.

Klik hier voor het hele artikel (PDF).

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.