Vis & water

Witvissen - meer over maden en wormen

19 mrt 2014

Maden en wormen zijn de bekendste en de meest gebruikte aassoorten voor witvis als voorn en brasem. Speciaal voor alle vaste stok, match- en feedervissers geeft Ed Stoop in dit artikel tips en trucs hoe je met deze aassoorten vist, wat je er allemaal mee kunt doen en hoe je ze zo attractief mogelijk aan de vis presenteert.

Maden zijn er soms voordat je er erg in hebt. Elk stuk rottend vlees of vis zal heel snel vliegen aantrekken die er meteen hun eieren op leggen. Vervolgens heb je binnen een paar dagen al kersvers aas. Toch kopen we als sportvissers onze maden vrijwel uitsluitend in de hengelsportwinkel. Zelf maden kweken is namelijk een buitengewoon smerig werk – en waarschijnlijk ook niet erg gezond. Bovendien denk ik zelfs dat de milieuwetgeving het in Nederland verbiedt. Voor de kweek worden immers dode kippen en vissen gebruikt, wat in een druk bevolkt land als het onze nogal snel (stank)overlast geeft. Vandaar dat er voor zover ik weet in ons land maar één of hooguit twee madenkwekers zijn die over een heel speciale vergunning beschikken. In landen als Engeland en Frankrijk zijn de regels op dit moment nog wat soepeler – al wordt ook daar de milieuwetgeving aangescherpt – vandaar dat de bulk van ‘onze’ maden uit die twee landen komt.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.