Vis & water

Column - Weg met de paling

23 dec 2008

De paling sterft uit, want we eten ze allemaal op.

Dat lijkt zo een beetje de gedachte achter de oproep om geen paling meer te eten. Op zich een tamelijk sterk verhaal want paling is voor normale mensen al tientallen jaren niet meer te betalen. Bovendien kun je ook genoeg dieren eten die niet uitsterven. De reden dat de aal uitsterft is dat het een preutse prutser is.

Sommigen kunnen het niet in de keuken, anderen kunnen het niet in de badkamer en de paling kan het eigenlijk nergens, behalve in de Sargassozee. Daarmee vergeleken is de brasem een hoer. Die doet het overal met zo’n beetje iedereen. De paling niet en dat is een groot probleem. Tijdens zijn leven zwemt een gemiddelde paling nogal een eind. En als hij geluk heeft komt hij na deze tocht terug in de Sargassozee, vindt daar een maatje om het mee te doen en gaat vervolgens van bil. Een nieuw palinkje wordt geboren en de hele riedel begint van voren af aan.

Nu werkt dit systeem tegenwoordig niet zo lekker meer. De meeste paling gaat dood tijdens dat rondzwemmen. En komt het beestje wel terug in de Sargassozee, dan is het probleem nog niet opgelost. Het is daar ondertussen zo leeg dat het de grootste moeite kost om er een maatje te vinden om het mee te doen.

Dus sterft de dappere paling alsnog als maagd. Misschien moet het maar eens afgelopen zijn met al die verspilde energie. Paling heeft in Nederland niets te zoeken. Daarom stel ik voor dat alle paling per direct het land wordt uitgezet. Alle paling moet terug naar de Sargassozee en daar blijven. Zo wordt de Sargasozee de eerste en enige puur natuurlijke palingfokkerij ter wereld. Een schitterende primeur voor een beest dat zich verder ronduit debiel gedraagt.

Maarten Brante, publicist

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide