Vis & water

Vuurdoop - Vale Tudo van Illex

23 dec 2008

Vale Tudo is de naam van een freefight vechtsport met als motto ‘alles is toegestaan’. Nou moet je dit niet al te letterlijk nemen waar het de hengel van Illex met dezelfde naam betreft, maar het zegt wel iets over de mogelijkheden die de Vale Tudo met zijn twee handvatten biedt.

Sportvissers reizen tegenwoordig de hele wereld over om op bepaalde vissoorten te kunnen vissen. Daarbij is het vaak wel noodzakelijk om bij het vervoer rekening te houden met het gewicht en de lengte. Een hengel die licht, handzaam, veelzijdig en overal inzetbaar is dan een echte uitkomst. De Vale Tudo is speciaal met deze specifieke eisen in het achterhoofd ontworpen. 

In de Illex Ashura Gray 1 + serie zijn twee typen van de Vale Tudo opgenomen: De Vale Tudo 195-220 Heavy en de Vale Tudo Medium. De blanks zijn vervaardigd uit Japans IM carbon waaraan een heel klein beetje hars is toegevoegd. Dit type carbon wordt ook gebruikt in de luchtvaartindustrie en Formule 1 vanwege de uitzonderlijke verhouding tussen lichtgewicht en sterkte. Deze Illex-stokken hebben hierdoor unieke eigenschappen.
Een ander uniek feit is dat de Vale Tudo hengels zijn opgebouwd uit drie delen: een topdeel en twee verschillende handvatten (vandaar ook de toevoeging 1 + in de serienaam). Beide handvatten zijn geschikt om in combinatie met een molen te worden gebruikt. Welk handvat je er ook aan zet, de hengel blijft zo licht als een veertje. Het grote voordeel is dat je door middel van de twee verschillende handvatten de hengel voor meerdere vistechnieken kan gebruiken.


SPINNEN
Met de korte handgreep is de hengel uitermate geschikt voor het vissen met spinners, lepels, pluggen en ander kunstaas van 7 t/m 35 gram (Medium) of 10 t/m 60 gram (Heavy). Hierbij kun je het beste een aantal gram onder het maximale werpgewicht blijven om de hengel optimaal te benutten. Met een lengte van 195 cm heb je dan toch nog voldoende power om je kunstaas ver weg te kunnen zetten én een sterke vis te drillen. Om de hengel optimaal in balans te krijgen zijn onder de greep drie verstelbare gewichten geplaatst. De perfecte balans kan verschillen per visser of gevist kunstaas en kun je aan je persoonlijke wensen aanpassen.


JIGGEN
Zet je in plaats van de korte handgreep het langere handvat op de hengel, dan krijgt deze een lengte van 220 cm en wordt het een echt krachtmonster. De speciaal gebouwde lange krachtige greep maakt hem uitermate geschikt voor het jiggen en pilkeren. Door deze ‘power’ injectie kunnen er zelfs pilkers, jigkoppen of verzwaarde twisters van 100 (M) tot maar liefst 180 gram (H) mee worden gevist – al geldt ook hier de regel dat iets lichter weer net iets beter vist. Desalniettemin blijft het een lekker strakke pook voor de wat zwaardere visserij.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide