Vis & water

Vuurdoop - Meesterlijke Rig Master

29 mei 2009

Vind jij het ook zo moeilijk om de lengte van je hair elke keer precies goed te krijgen? Dan is de Rig Master iets voor jou. Met dit vernuftige hulpmiddel, dat we bij Sanders Hengelsport in Maarssen zagen liggen, zit je er namelijk nooit meer naast! Gerwin Gerrlach legt uit hoe de Rig Master werkt.

Het basisprincipe is zoals bij alle goed uitvinden heel simpel. De Rig Master is feitelijk niets anders dan een pennetje waarin je de haak vast klemt en een verschuifbaar deel waarmee je de lengte van de hair vast stelt. In de fotoreeks zie je stap voor stap hoe het werkt. Zo kan ook jij in luttele seconden een hair met precies de gewenste lengte muurvast aan je haak knopen.

Als stelregel voor de hairlengte neem ik bij een standaard haak maat 6 altijd de diameter van het aas + een vingerdikte. Bij klein aas zoals een miniboilie in combinatie met een haak maat 8 of 10 maak je deze afstand een paar millimeter kleiner. Bij groot aas als een 25 mm-boilie en een haak maat 4 of zelfs 2 tel je er een paar millimeter bij op.


Klem de haak in de Rig Master en leg een lusje in het uiteinde van circa 25 cm gevlochten 15 lb onderlijnmateriaal.

Bepaal de lengte van de hair door het verschuifbare op de juiste afstand van de haak te schuiven. Haak de lus van de hair achter het palletje.

Je gaat nu de no-knot-knot maken. Haal de onderlijn nu eerst via de buitenkant van de haak door het oogje.

Vervolgens maak je vijf of zes wikkelingen om de haaksteel in de richting van de haakbocht.

Haal het uiteinde van de onderlijn nogmaals via de buitenkant van de haak door het haakoog.

Bevochtig de wikkelingen met wat speeksel en trek het geheel stevig aan. Je haak zit muurvast en de hair heeft precies de juiste lengte.

Wat: Rig Master
Prijs: €14,95
Gezien bij: Sanders Hengelsport

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.