Vis & water

Roofvissen - Stekels omhoog!

29 mei 2009

Het nieuwe roofvisseizoen gaat op zaterdag 30 mei van start. Als het over roofvissen gaat, krijgen snoek en snoekbaars vaak de meeste aandacht en komt de baars er meestal bekaaid vanaf. Terwijl de baars een fantastische sportvis is, zeker aan het juiste (lichte) materiaal.

In dit artikel belijdt Berend Masselink zijn liefde voor de baars én laat hij zien met welke soorten kunstaas je gericht op Perca Fluvialis kunt vissen. Hieronder geven je we nog wat extra vistechnische tips om de stekelridder aan de schubben te komen.

Baars houdt zich graag op in de buurt van obstakels in het water. Concentreer je dus op brugpijlers, damwanden, stenen oevers en wat voor andere structuren er zich verder nog onder water bevinden. Een simpele ankerketting onder een boei, betonning of andere markering in het water kan al een echte baarsmagneet zijn.

Bij het verticalen op snoekbaars loopt er ook vaak baars tussendoor. Maar in tegenstelling tot de snoekbaars, tref je baars vaak ook een stuk boven de bodem aan. Dit biedt je de kans om met minder zwaar kunstaas, bijvoorbeeld miniplugjes, op half water te vissen. Je kan dan met licht(er) materiaal te vissen waarop de vis meer sport geeft.

Heb je eenmaal baars gevonden en gehaakt, dan kun je er vanuit gaan dat er nog een paar in de buurt zwemmen. Kijk ook niet vreemd op als andere baarzen tot vlak voor je voeten meezwemmen met hun gehaakte soortgenoot om te kijken of er voor hen ook wat te halen valt. Soms gebeurt het zelfs dat je aan één plug op zowel de voorste als achterste dreg een vis haakt. En zoals je op de foto kan zien, schrikt baars er ook zeker niet voor terug om groot kunstaas aan te vallen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.