Vis & water

Vuurdoop - Mitchell Avocast Big Pit molen

23 jul 2009

Veel vissers stellen de aanschaf van oversized molen te lang uit. Het idee met zo’n grote koffiemolen aan je hengel te vissen stuit hen tegen de borst. En dat is jammer, want de voordelen van een zogenaamde ‘big pit’ molen zijn legio. Met de betaalbare Avocast van Mitchell kun je zeevissen, maar ook feederen en de karper en meerval achterna. Een multitalent dus.

Wat gelijk opvalt is het fraaie design en de geperforeerde reel. Volgens de fabrikant is dit om de lijn sneller te drogen. Ik heb het niet kunnen testen, maar neem het graag van de familie Mitchell aan. Wat ik wel heb kunnen testen zijn de werp- en draai-eigenschappen.

Met zo'n grote spoel kun je een heel stuk verder werpen


Dankzij de grote spoel vliegt de lijn als vanzelf van de molen af waardoor je veel verder werpt dan met een kleinere spoel. Bovendien strekt de lijn zich makkelijker omdat deze op zo’n grote spoel minder omwikkelingen per strekkende meter heeft. Verre worpen zijn natuurlijk prettig bij het zeevissen, maar ook de karper- en feedervisser plukt hier de vruchten van.


Het werpen zit dus wel snor, maar dan moeten we dat hele eind – vaak zonder vis – ook weer binnendraaien. Gelukkig zit het binnenwerk zo in elkaar dat je hier ook niet al te veel tijd aan kwijt bent. De geteste 8000-versie haalt per omwenteling van de slinger maar liefst 105 centimeter binnen terwijl de 7000 met 101 centimeter ook een vlotte jongen is. De lijncapaciteit is zoals het hoort bij zo’n big pit: er past 300 meter 35/00 op de 7000-versie en 300 meter 40/00 op de 8000.
De slip voorop de spoel is heerlijk fijn instelbaar wat vooral de karper- en meervalvisser zal behagen.
Naar minpunten hebben we echt moeten zoeken en als echte criticaster vind ik dan ook wel wat. De slinger heeft een héél klein beetje speling en de lijnclip heeft wat moeite om dikke vooerslagen vast te houden. Maar zoals gezegd: dit is bijna spijkers zoeken op laag water.

De Avocast is wat mij betreft een geweldige allround big pit melen voor een hele strakke prijs. Geen excuus meer om met een te kleine molen te blijven doorvissen.

Mitchell Avocast Big Pit
De 7000 kost €119,- De 8000 kost €129,-


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.