Vis & water

Zeevissen - Waterweg: wonderlijk wereldwater

07 mrt 2008

De Europoort is niet alleen een belangrijke ankerplaats voor de duizenden zeeschepen die hier hun lading komen laden en lossen. Ook de gul die op de Noordzee intensief wordt bevist, vindt hier een 'veilige haven'.

De kabeljauwen van 20 pond die in de jaren '70 vanaf het strand werden gevangen, zorgen bij veel zeevissers voor nostalgische momenten. Tegenwoordig is het al heel moeilijk om vanaf een strand (enkele uitzonderingen daargelaten) in Nederland een gulletje te vangen. Daarbij geldt een vis van vijftig centimeter vandaag de dag als een heel mooi gulletje én een toevalstreffer. In de Europoort worden deze jongens echter niet weggevangen door de beroepsvissers en kan de zeevisser nog leuk gulletjes vangen. In dit artikel maakt Kees Westdorp je wegwijs in de ins en outs van het vissen aan de Nieuwe Waterweg. Hieronder volgen nog wat extra tips van deze zeeviscrack.

Ook kleinere gullen hebben een flinke bek waarin heel wat aas past. Vijf of zes zeepieren op een haak, al dan niet gecombineerd met mesheften of tappen, is dan ook zeker niet overdreven. Het is misschien een beetje proppen, maar heeft als bijkomend voordeel dat er een sterk geurspoor door het water wordt getrokken en de vis op je aas attent wordt gemaakt.

Kies voor lange hengels met de nodige ruggengraat waarmee je tot 200 gram lood weg kan zetten. Dit is nodig omdat je veel – en dus weinig aerodynamisch – aas gebruikt, in een doorgaans sterke stroming en over obstakels als steile taluds en steenstort heen vist.

Het jojo-systeem zorgt ervoor dat je het lood bij het inwerpen op de grond kunt laten rusten, terwijl het aas veilig boven de grond bungelt. Haak je een vis, dan trekt deze het lood als een jojo via de wartel omhoog en raakt dit minder snel vast. Het ankerlood van 175-200 gram zit met een sterke zeewartel vast aan een 100 cm lange loodlijn van 60/00 nylon. De loodlijn loopt door het oogje van de wartel aan het einde van de voorslag (zes meter lang 50/00 nylon) en is na de plastic kraal vastgemaakt aan de wartel waaraan ook de haaklijn (60 cm 60/00 nylon, gulhaak maat 1/0) hangt.

De Nieuwe Waterweg is drukbevaren. Houd dus rekening met langsvarende boten. Deze komen soms zo dichtbij, dat je snel je uitstaande lijn moet binnendraaien – anders ben je alles kwijt. Let daarbij ook goed op de hoogte van de golfslag en het feit dat de keienstrook langs de oever bij laagwater erg glad kan zijn als gevolg van het wier.

Kees Westdorp met een gulletje van de Waterweg. Doe je voordeel met de tips die hij in dit artikel heeft gegeven om op dit wonderlijke water zelf ook succesvol te vissen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.