Vis & water

Vraag het aan Ed - Zeevissen met antiek (video)

25 nov 2009

In de erfenis van een ver familielid die Rudy een tijdje terug ontving, zat ook een werphengel. Geen flitsende en strakke carbonstok, maar een oude zeewerphengel. In plaats van deze in een museum onder te brengen, wil Rudy dolgraag eens proberen om hier aan zee vis mee te vangen en kijken of zeevissen ook wat voor hem is. Op het zuider havenhoofd van Scheveningen geeft Ed tekst en uitleg over hoe je met antiek een visje vangt.

Hier klik je voor het artikel uit Hét Visblad. Scroll naar beneden voor meer beelden en tips uit deze aflevering van Vraag het aan Ed.

Deze oude zeehengel zou in een museum niet misstaan, maar Rudy wil graag eens proberen of hij er nog vis mee kan vangen. Aan Ed de taak om hier nieuw leven in te blazen.

De oude glasvezelhengel moet het in strakheid uiteraard afleggen tegen de moderne werpkanonnen, maar er valt niet al te ver van de pier nog best mee te vissen.

Ed laat zien hoe je met de aasnaald een zeepier op de haak schuift en daarna kan Rudy helemaal los.

Rudy leeft zich helemaal uit op het havenhoofd en laat de antieke stok tot in zijn voegen kraken.

De eerste vangst van Rudy telt wat Ed betreft niet helemaal mee. Vis willen we vangen, geen krabben!

Omdat de vis ver uit de kant aast en er nog een vis tussen de stenen wordt verspeeld, moet Rudy toch even een hengel van Ed lenen om een visje te kunnen vangen. "Dat erfstuk is mooi, maar ik ga toch een moderne strandhengel aanschaffen!"

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.