Vis & water

Vuurdoop - Highspeed lijn verwijderen

21 apr 2010

Om op je lijn te kunnen vertrouwen, zul je de hoofdlijn voor de zekerheid periodiek moeten vervangen. De oude lijn van je molenspoel afhalen is echter een hels karwei als je dit met de hand doet – zeker bij ‘big pit’ karper- en zeemolens waar vaak honderden meters lijn op zitten. En uiteindelijk ligt er overal lijn, behalve daar waar het hoort: in de prullenbak. Vanaf nu kan dat gemakkelijker en sneller, want met de D-spool van ACE is het vervangen van je hoofdlijn zo gepiept.

De D-spool is een van de nieuwe karperproducten van ACE die ondertussen ook ons land hebben bereikt. Dit Engelse merk heeft zich ten doel gesteld om niet alleen allerlei nieuwe producten te ontwikkelen, maar juist ook om bestaande producten te verbeteren. Soms gaat het daarbij om kleine aanpassingen, maar ze hebben af en toe ook revolutionaire ideeën die tot in de perfectie worden uitgedacht. Zo ook met hun nieuwe uitvinding: de D-spool line stripper. Hiermee klaar je in een handomdraai een klusje dat wanneer je dit met de hand zou doen toch aardig wat kostbare vistijd in beslag neemt.

ACCUBOORMACHINE

De D-spool is feitelijk niets anders dan een plastic klos die je op een accuboormachine kunt plaatsen. Het werkt echt kinderlijk eenvoudig. Eerst zet je de D-spool op je elektrische boormachine. Vervolgens maak je het uiteinde van je lijn vast onder de dop van de D-spool, die je in een handomdraai los en weer vast draait. Wijs met de bovenkant van je molenspoel richting de D-spool en boren maar!
Rem je lijn tijdens het boren iets af door twee vingers op je spoel te leggen. Zo draait de lijn strakker op en krijg je geen lussen of pruiken. Daar hoef je je overigens niet al te veel zorgen over te maken, want de D-Spool is voorzien van een interne beveiliging. Mocht de lijn ergens achter blijven haken, dan kan de spoel niet uit je handen worden getrokken. Wel zo prettig.

MILIEUBEWUST

Ben je klaar bent met het verwijderen van de lijn op je molenspoel? Haal dan de dop van de D-spool af en schuif de oude lijn als een compact pakketje in de vuilnisbak. Easy does it! Knip je opgerolde lijn ook nog een keer door voordat je deze weggooit. Zo bolt deze niet meer op en kan hij zeker nergens meer aan blijven hangen. Kortom: de D-spool is een praktisch en ook nog eens milieubewust hulpmiddel dat echt niet alleen door karpervissers gebruikt zal gaan worden. Wij zijn enthousiast!

Kijk voor meer informatie op http://www.acecarp.com


Noud Govers laat je hieronder in een paar simpele stappen zien hoe de D-spool precies werkt.

Een molen met lijn op de spoel die eraf moet en een accuboormachine met daarop de D-spool zijn de tools waarmee Noud deze klus gaat klaren.

Zet de lijn vast onder de dop van de D-spool.

Wijs met de bovenkant van je molenspoel richting de D-spool en boren maar!

Dat schiet al lekker op, we zijn goed bezig.

Als de lijn van de molenspoel af is, koppel je de D-spool los van de accuboormachine.

Draai vervolgens de dop van de D-spool af.

En schuif het zaakje zo de prullenbak in! Knip de bol lijn daarbij voor de zekerheid nog even door.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.