Vis & water

Roofvissen: nieuw NL-record snoek

02 dec 2019

Siegfried Schön (40) wist niet wat hem overkwam toen hij op zaterdag 12 oktober een ware monstersnoek zijn landingsnet in zag glijden. Op het meetlint bleek de vis maar liefst 138 centimeter lang – een nieuw, officieel Nederlands record snoek! Hoe kwam hij tot deze bijzondere vangst en wat is het verhaal erachter? Hét VISblad tekende zijn belevenissen op.

Een Duitser die in België woont en in Nederland vist, waar komt dit internationale tintje vandaan?

“Op mijn vijfde verhuisde ik met mijn ouders vanuit Duitsland naar Etten-Leur, waar ik al snel verliefd werd op het oer-Hollandse polderlandschap. Met mijn vriendjes viste ik daar hele dagen in de slootjes. Toen we rond mijn negende naar België verhuisden, net over de grens, kwam ik met mijn ouders vaak in een café waar zo’n kolossale opgezette snoek aan de muur hing – compleet vergeeld door de sigarettenrook. Vanaf dag één was ik gefascineerd door dat beest. Elke keer als we er kwamen, tilde mijn vader me op om in de bek te kunnen kijken. ‘Kunnen we niet een keer op vakantie om zo’n vis te vangen?’, vroeg ik mijn pa op een dag. Toen hij me vertelde dat snoeken gewoon in Nederland zwemmen, was ik om. Ik las álle verhalen in kranten en bladen – ook Engelstalige – over monsterexemplaren in diepe meren die hondjes aten en in enkels van zwemmers beten. Esox lucius had me volledig in zijn greep en heeft me sindsdien nooit meer losgelaten. Ik vis nergens anders op.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer roofvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.