Vis & water

Vuurdoop - Poldersnoek

02 jun 2008

Jan - the pike ferret - Eggers heeft van alle Nederlandse sportvisauteurs waarschijnlijk de meeste publicaties op zijn naam staan. Jan is iemand die dag en nacht met vis, en dan met name de snoek, bezig is. Het is eigenlijk vreemd dat 'Poldersnoek' zijn eerste boek is.

Uit alles in het boek blijkt de kennis en ervaring die Jan heeft opgedaan en graag wil delen met zijn medevissers. Het eerste hoofdstuk in Poldersnoek gaat over de snoek zelf. Biologie en achtergronden worden uitgelegd. Dit vanuit het idee dat je meer zult vangen als je meer weet van de vis zelf. Vervolgens beschrijft Jan zijn favoriete snoekwater: de Nederlandse polder. Je merkt dat het weidelijk omgaan met de gevangen vis bij Jan hoog in het vaandel staat. Een heel hoofdstuk gaat terecht specifiek in op het onderwerp 'drillen, landen, onthaken en terugzetten'. Met Jan Schreiner als voorbeeld wordt 'catch & release' gepredikt.

In prettig leesbare teksten word je meegenomen door de drie seizoenen waarin je mag snoeken. In het voorjaar wordt logischerwijs niet op snoek gevist, aangezien dit de paaitijd is. Aan het eind van elk hoofdstuk verhaalt Jan aan de hand van zijn visdagboek over bijzondere gebeurtrenissen. In de tussenliggende hoofdstukken gaat hij onder meer in op het vissen met jerkbaits en het vissen vanuit de boot. Alle materialen worden met naam en toenaam genoemd, met uitleg erbij hoe en wanneer deze te gebruiken. Voor beginnende snoekvissers bijzonder leerzaam, maar ook meer ervaren snoekvissers kunnen hier zeker hun voordeel mee doen.

Poldersnoek is rijkelijk voorzien van illustraties. Op bijna elke pagina van het in totaal 128 pagina's tellende hardcover boek zijn wel een of meerder foto's te zien. Vooral uit de dagboekverhalen van Jan komt het sociale aspect van het vissen naar voren. Lekker met een paar vismaten in weer en wind een dagje eropuit. Gezamenlijk visavonturen beleven. Dit beeld roept Poldersnoek op. Lekker vissen in eigen land, het avontuur begint om de hoek, en vooral genieten.

Adviesprijs: €19,95
Info: www.lvco.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide