Vis & water

Zeevissen: wrakvissen, gezelligheid op de Noordzee

16 apr 2012

Het idee dat wrakvissen alleen is weggelegd voor ruige zeebonken, is klinkklare onzin. Ook als je geen zware shag rookt en een dikke coltrui niet tot je standaard outfit behoort, kun je als sportvisser prima een dagje de Noordzee op richting de wrakken. Daar moet je namelijk zijn om kans te maken een stevige kabeljauw te vangen. Nu de beste periode (maart t/m juni) weer voor de deur staat, doet Martijn Dekkers het wrakvissen in dit artikel voor je uit de doeken.

Om te kunnen wrakvissen, zal je er met de boot op uit moeten. De wrakken liggen immers niet binnen werpbereik vanaf het strand. Sterker nog: de ‘goede’ wrakken bevinden zich al snel 20 zeemijl – zo’n 37 kilometer – of meer uit de kust. Gelukkig is er langs onze kust een ruim aanbod aan ‘kotters’ (grote sportvisschepen) waarmee je voor zo’n € 50,- de man een hele dag op zee zit. Overigens bedoelen we met de term ‘wrakken’ zowel de boten als ladingen die vanwege zwaar weer of een andere oorzaak in het verleden een enkeltje zeebodem hebben gekregen. Daar vormen ze een welkome afwisseling op de eentonige zandvlakte en daardoor oases van leven. Krabben, kreeften en vele vissoorten, waaronder de kabeljauw, hebben hier hun woonplaats.

Lees hier het hele artikel (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.