Vis & water

Zeevissen - dorades in de Noordzee

26 sep 2012

De zeekarper is voor veel sportvissers nog een onbekende; al zal de naam dorade wellicht een belletje doen rinkelen. Behalve in de viskraam of op de menukaart van het restaurant, kun je de zeekarper tegenwoordig echter ook steeds vaker langs de Nederlandse kust aantreffen. De opmars van deze soort richting ons kustwater, was voor ‘soortenjager’ Pieter Beelen aanleiding om hier gericht op te gaan vissen. Hét Visblad ging met hem mee op jacht naar zeekarper.

De laatste jaren duiken er zo af en toe vangstmeldingen op van zeekarper in onze kustwateren. Vaak betreft dit toevalstreffers in de vorm van bijvangsten tijdens het wrakvissen in de zomermaanden. De zeekarper wordt dan ook beschouwd als een sporadische ‘dwaalgast’. Als het Noordzeewater in de zomer de grens van de achttien graden passeert, trekt deze vissoort – ook bekend als dorade grise of Spondyliosoma cantharus – vanuit het Engelse kanaal de zuidelijke Noordzee binnen. De bijvangsten van zeekarper zijn inmiddels echter dusdanig ‘talrijk’, dat het bij Pieter Beelen begint te kriebelen. De mogelijkheid om een nieuwe vissoort te kunnen vangen, is voor hem de aanleiding om een zeekarpertrip op touw te zetten. Niet vies van een stukje onderzoeksjournalistiek, besluiten we om met hem mee de Noordzee op te gaan.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.