Vis & water

Witvissen - licht op rivierbarbelen

12 aug 2013

De barbeel is sinds een aantal jaar dé nieuwe sensatie in onze grote rivieren. De gerichte visserij op deze oersterke vis begint dan ook steeds populairder te worden. ‘Groot water betekent zwaar materiaal’, lijkt daarbij het devies van de barbeelvisser. Niet nodig, zegt barbeelpikeur Maurice Samar. Hij geeft een kijkje in de wereld van het barbelen op de grote rivier, maar dan met lichte, traditionele materialen.

De IJssel bij Zutphen is een indrukwekkende waterpartij. Met grote kracht wordt het water door de stad gevoerd. “Het water is aan het zakken”, zegt barbeelvisser Maurice Samar. “Maar het is nog lang niet op het gewenste peil.” Na een korte autorit en een frisse wandeling zet Maurice zijn spullen klaar. Verrassend genoeg passen die met gemak in een middelgrote rugzak plus hengelkoker. Geen groot plateau of aluminium viskist voor Maurice. “Je moet niet al te ingewikkeld doen”, zegt hij. “Dat is denk ik nog wel de beste tip die ik barbeelvissers kan geven, wanneer ze met lichter materiaal aan de slag willen. Laat de ingewikkelde montages voor wat ze zijn en houd het simpel.”

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.