Vis & water

Witvissen - match vs vaste stok

21 nov 2013

Wat werkt beter op Nederlands wedstrijdwater: matchhengel of vaste stok? Een appels en perenvergelijking, of kun je toch iets leren van een duel tussen de twee populairste ‘wapens’ van de wedstrijdvisser? Hét Visblad gaat op onderzoek uit. Topvissers Nico Bakkernes en Gerard Meerveld nemen het tegen elkaar op langs het Beukerskanaal bij het Overijsselse Giethoorn.

De moderne wedstrijdvisser moet van alle markten thuis zijn. Dat betekent onder andere een arsenaal aan materialen dat is toegerust op iedere situatie. Matchhengel en vaste stok vormen de basis van die uitrusting. Hiermee kun je zo goed als iedere vierkante meter water in je wedstrijdvak bevissen. Nico Bakkernes en Gerard Meerveld – beiden lid van het Evezet-wedstrijdteam – zijn pikeurs met de vaste stok en de ‘match’. Vandaag gaat Nico ‘vast’ aan de slag met een stok van negen en eentje van dertien meter. Gerard zoekt het verder weg met de matchhengel.
“In een wedstrijdsituatie kan een matchhengel het verschil maken, vooral als de omstandigheden taai zijn. Als je in een rij vist, dan kun je met de match op grotere afstand vissen dan je opponenten met de vaste stok, en daardoor soms de prijs binnenhalen met een bonusvis. Het risico is echter wel dat je veel tijd verspeelt aan een visserij die misschien niets oplevert. Het blijft een gok. Ik denk echter dat ik vandaag een uitstekende keuze heb gemaakt met de matchhengel”, aldus Meerveld.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.