Koolvis

Koolvis

Kabeljauwen

Pollachius virens, (Linnaeus, 1758)*

Lengte afgebeelde vis: 35 cm
Lengte tot circa: 130 cm
V 35 cm.

Toelichting

Herkenning: 1. Drie rugvinnen en twee anaalvinnen. 2. Volwassen dieren bovenstandige bek zonder kindraad; jonge dieren eindstandige bek met zeer korte kindraad. 3. Zijlijn vrijwel recht en licht van kleur. 4. Voorzijde eerste anaalvin ter hoogte van de ruimte tussen de eerste en tweede rugvin.
Verspreiding: Noordoost- en Noordwest-Atlantische Oceaan, Noordzee. Langs de Nederlandse kust schaars, maar regelmatig in havenmonden.
Leefwijze: Leeft vrijzwemmend in scholen tot een diepte van 250 meter. Paait van februari tot april in de noordelijke Noordzee op een diepte van 200 meter in water van 6-8°C. Onderneemt lange trektochten.
Voedsel: Voornamelijk vis, kreeftachtigen, inktvissen en slangsterren.

Naamgeving: Coalfish, Saithe Köhler Lieu noir

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.