Adderzeenaald

Adderzeenaald

Zeenaalden

Entelurus aequoreus, (Linnaeus, 1758)*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 65 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Snuit lang en buisvormig met kleine eindstandige bek. Horizontale donkere streep voor en achter de ogen. 2. Langwerpig, slangachtig lichaam met benige lichaamsringen, aan de zijkanten voorzien van donkeromrande, lichtblauw iriserende, verticale streepjes. 3. 28-31 ringen vóór de anaalopening, 60-70 ringen achter de anaalopening. Borstvinnen en staartvin ontbreken.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee. Leeft in de kustzone in lage aantallen. Langs de Nederlandse kust regelmatig waargenomen. Af en toe vindt in oceanische wateren een explosieve toename van aantallen plaats, die daarna geleidelijk weer afnemen.
Leefwijze: Leeft voornamelijk in open zee op diepten tot 100 meter, ook oceanisch. Het vrouwtje legt in juni en juli 400-1000 eieren in de broedbuidel van verschillende mannetjes.
Voedsel: Kleine kreeftachtigen en vislarven.

Naamgeving: Snake pipefish Grosse Schlangennadel Entélure

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.