Smelt

Smelt

Zandspieringen

Hyperoplus lanceolatus, (Le Sauvage, 1824)*

Lengte afgebeelde vis: 30 cm
Lengte tot circa: 40 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Lange, slanke, zilverkleurige vis met een spitse snuit, een bovenstandige bek en een niet uitstulpbare bovenkaak. Verhemelte met twee puntige tanden. 2. Met een lange rugvin met 52-61 vinstralen, die in een groeve opgevouwen kan worden. 3. Zwart vlekje aan weerszijden van de snuit.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs de Nederlandse kust algemeen.
Leefwijze: Leeft vanaf de getijdenzone tot op een diepte van 150 meter. Zoekt vooral ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg in grote scholen boven de zeebodem naar voedsel. Paait van april tot september op een diepte van 20-100 meter. De eieren worden afgezet op en in het zand. De smelt overwintert ingegraven in het zand.
Voedsel: vooral dierlijk plankton en jonge vis, inclusief soortgenoten.

Naamgeving: Greater sandeel Grosser Sandaal Lançon commun

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.