Kleurige grondel

Kleurige grondel

Zeegrondels

Pomatoschistus pictus, (Malm, 1865)*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 7 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Kleine vis met een brede kop met gezwollen wangen en lippen. Ogen dicht bij elkaar en hoog in de kop geplaatst. Bovenzijde kop zonder schubben. 2. De twee rugvinnen duidelijk gescheiden. 3. De buikvinnen zijn aaneengegroeid tot een zuignap, waarmee de vis zich kan vastzetten op een harde ondergrond. 4. Twee rijen donkere stippen over de lengte van beide rugvinnen en ook markante dubbele donkere vlekken op de flanken.
Verspreiding: Oost-Atlantische Oceaan van Noord-Spanje tot Midden-Noorwegen, Noordzee. Langs de Nederlandse kust zeldzaam.
Leefwijze: Leeft veel meer in open zee dan zijn naaste verwanten. Tot een diepte van 200 meter en bij voorkeur op een steenachtige bodem. Paait in de zomer.
Voedsel: Kleine bodemorganismen zoals kreeftachtigen.

Naamgeving: Painted goby Fleckengrundel Gobie varié

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.