Tongschar

Tongschar

Schollen

Microstomus kitt, (Walbaum, 1792)*

Lengte afgebeelde vis: 29 cm
Lengte tot circa: 70 cm
V
R

Toelichting

Herkenning: 1. Platvis met de ogen op de rechterzijde, lichaam ovaal, dik, vlezig en glad, zonder benige knobbels of ruwe schubben. Chocoladebruin met onregelmatige lichtere vlekken. 2. Kleine kop en bek; bovenkaak eindigt voor of onder de voorrand van het oog. 3. Zijlijn zwak gebogen boven de rechterborstvin.
Verspreiding: Noordoost Atlantische Oceaan en Noordzee. Langs de Nederlandse kust minder algemeen.
Leefwijze: Komt vooral voor op grof sediment (grind en schelpengruis) op een diepte van 10-200 meter. Paait van april tot augustus op een diepte van 50-150 meter. De eieren en larven leven vrij zwevend in het water. Jonge tongschar gaat bij een lengte van 15-20 mm naar de bodem.
Voedsel: Wormen, kreeftachtigen en schelpdieren.

Naamgeving: Lemon sole Rotzunge Limande-sole

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.
Een "R" betekent dat de vissoort is opgenomen op de Rode lijst.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.