Kruiskarper

Kruiskarper

Karpers

karper-giebel hybride, *

Lengte afgebeelde vis: 30 cm
Lengte tot circa: 55 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. De kruiskarper is een kruising (hybride) tussen een karper en een giebel. De kruiskarper heeft dan ook kenmerken van zowel de giebel als de karper. 2. Er zijn twee korte bekdraden aanwezig. 3. Kruiskarpers zijn wat donkerder en bruiner van kleur dan de zilvergrijs-kleurige giebel. Meer “karperkleurig” dus. 4. Op de zijlijn liggen 31 tot 35 schubben.
Verspreiding: Kruiskarpers komen uitsluitend voor in de wateren waarin zij zijn uitgezet. Dit zijn veelal kleinere, afgesloten hengelwateren waar andere vissoorten slecht gedijen als gevolg van aalscholvervraat.
Leefwijze: Kruiskarpers zijn onvruchtbaar en planten zich dus niet voort. Dat heeft als voordeel dat je het aanwezige bestand zeer goed in de hand kunt houden. Er is verder nog weinig bekend over de leefwijze van uitgezette kruiskarpers.
Voedsel: Vooral insectenlarven, kleine kreeftachtigen, slakken en wormpjes.

Naamgeving:

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.