Noord-Aziatische modderkruiper

Noord-Aziatische modderkruiper

Modderkruipers en Bermpjes

Misgurnus bipartitus, (Cantor, 1842)*

Lengte afgebeelde vis: 15 cm
Lengte tot circa: cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Vertoont overeenkomsten met de inheemse grote modderkruiper. Beide kunnen tot meer dan 25 centimeter lang worden en bezitten tien bekdraden. 2. Heeft echter geen duidelijke lengtestrepen op de flanken en is meer olijfkleurig en egaler van kleur, met een gemarmerd tot spikkelachtig patroon.
Verspreiding: Uitheems; zeldzaam. Komt oorspronkelijk voor in Siberië, Korea, Japan, Zuid-China en Noord-Vietnam in stilstaand of zwak stromend water van moerassen met een modderige bodem langs riviertjes en meren, plassen, vijvers en rijstvelden. Is als aquariumvis te koop en in 2012 voor het eerst in Nederland aangetroffen in de Tungelroyse beek. Van hieruit lijkt de soort zich verder te verspreiden.
Leefwijze:
Voedsel: Bij voorkeur bodemdiertjes, zoals wormpjes en insectenlarven.

Naamgeving: Oriental weatherfish Nordiatischer Schlammpeitzger Loche asiatique

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.