Shimofurigrondel

Shimofurigrondel

Grondels

Tridentiger bifasciatus, (Steindachner, 1881)*

Lengte afgebeelde vis: 6 cm
Lengte tot circa: 12 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Ogen hoog in de kop geplaatst. 2. De buikvinnen zijn aaneengegroeid tot een zuigschijf, waarmee de vis zich kan “vastzetten” op een stenige ondergrond. 3. Gele tot oranje rand op de tweede rugvin en anaalvin. 4. Donkere band met witte stippen op de flanken, op de kaken een marmertekening met aan de onderkant witte stippen.
Verspreiding: Uitheems, zowel in zoet als brak water. In 2022 voor het eerst in Nederland waargenomen in het uitwateringskanaal Nol 7 bij Biervliet en in 2023 in Kanaal Gent-Teneuzen. De soort komt van oorsprong voor in Japan, China en Zuid-Korea. Komt daar zowel in zoet als licht brakke watersystemen voor. Waarschijnlijk is de shimofurigrondel in Nederland geïntroduceerd via de lozing van ballastwater van schepen. Naar verwachting zal de populatie zich verder uitbreiden.
Leefwijze: Leeft in zowel zoet als licht brak water bij voorkeur in langzaam stromende of stilstaande wateren met zand of slib als bodems. Paait meerdere keren per jaar.
Voedsel: Bodemdiertjes, visseneieren, kreeftachtigen en wormen.

Naamgeving: Shimofuri goby Gestreifte Grundel

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.