Donaubrasem

Donaubrasem

Karpers

Ballerus sapa, (Pallas, 1814)*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 40 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. De donaubrasem kan gemakkelijk worden verward met de kolblei. Beide vissoorten hebben vrij grove schubben en grote ogen. De oogdiameter is groter dan de afstand van het oog tot de punt van de bek. 2. De bek is vrij stomp en licht onderstandig. 3. De anaalvin is twee keer zo lang als die van de kolblei: er zijn meer dan 35 vinstralen (kolblei: minder dan 20 vinstralen). Tenslotte is de donaubrasem duidelijk te herkennen aan zijn asymmetrische staart: de onderste staartlob is duidelijk groter dan de bovenste. 4. Op de zijlijn liggen 50 - 54 schubben.
Verspreiding: Uitheems; zeer zeldzaam. Een nieuwkomer in de Nederlandse rivieren, afkomstig uit het stroomgebied van de Donau.
Leefwijze:
Voedsel: Insectenlarven, wormpjes, kleine kreeftachtige en dierlijk plankton.

Naamgeving: White-eye bream Zobel

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.