Graskarper

Graskarper

Karpers

Ctenopharyngodon idella, (Valenciennes, 1844)*

Lengte afgebeelde vis: 70 cm
Lengte tot circa: 130 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Onder de zijlijn liggen, geteld in de richting van de pijl, 5 rijen schubben (de schub op de zijlijn niet meegeteld). 2. Onderscheidt zich van de karper door het ontbreken van bekdraden aan de stevige, eindstandige bek. 3. En door de korte rugvin. 4. Op de zijlijn liggen 42 - 45 schubben. 5. Kan verward worden met de kopvoorn.
Verspreiding: Uitheems; vrij zeldzaam. Oorspronkelijk afkomstig uit China. Naar Nederland gehaald ten behoeve van het waterplantenbeheer (naast chemische en mechanische methoden). Plant zich in ons land niet voort.
Leefwijze: Voor graskarper geldt een meeneemverbod vanwege zijn speciale functie. Uitzetting vindt plaats in afgesloten wateren. Uitzetting is toegestaan, mits aan enkele voorwaarden van de overheid wordt voldaan.
Voedsel: Bij voorkeur ‘zachte’ waterplanten.

Naamgeving: Grass carp Grasfisch Amour blanc

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.