Diamantsteur

Diamantsteur

Steuren

Acipenser gueldenstaedtii, Brandt & Ratzeburg, 1833*

Lengte afgebeelde vis: 80 cm
Lengte tot circa: 235 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Vijf rijen beenplaten; aantal beenplaten per rij: 7-19 op de rugzijde, 24-44 op de flanken en 6-13 op de buikzijde. 2. Geen beenplaten links en rechts van de basis van de anaalvin aanwezig; inplanting van gladde bekdraden dichter bij de korte snuitpunt dan bij de bek. 3. Verder als bij de Europese steur.
Verspreiding: Uitheems, zeldzaam. Zowel in zout als zoet water. Komt van oorsprong voor in Eurazië: Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren. De Russische steur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen en –handels. Komt in Nederland vooral voor in rivieren.
Leefwijze:
Voedsel: Bodemdiertjes als mossels, kreeftachtigen en kleine visjes.

Naamgeving: Russian sturgeon Donau-Stör Esturgeon du Danube

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.