Voshaai

Voshaai

Voshaaien

Alopias vulpinus, (Bonnaterre, 1788)*

Lengte afgebeelde vis: 175 cm
Lengte tot circa: 600 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Bovenlob van staartvin zeer lang, vrijwel even lang als het lichaam. 2. Lichaam donker blauwgrijsbruin, met een sterk gekartelde scheidslijn tussen vuilwitte buik en grijze zijden.
Verspreiding: Kosmopoliet. Zeer zeldzaam langs de Nederlandse kust, vooral in de zomer en het najaar.
Leefwijze: Leeft vrijzwemmend tot een diepte van 550 meter. Het vrouwtje zet geen eieren af, maar wordt inwendig bevrucht en brengt volledig ontwikkelde jongen ter wereld. De vrouwtjes krijgen per keer twee tot vier jongen tot 150 cm lengte.
Voedsel: Vooral schoolvormende vrijzwemmende vissoorten zoals makreel, sardien, haring en horsmakreel maar ook vrijzwemmende inktvissen en kreeftachtigen.

Naamgeving: Tresher shark Fuchshai Renard de mer

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.