Gevlekte rog

Gevlekte rog

Roggen

Raja montagui, Fowler, 1910*

Lengte afgebeelde vis: 53 cm
Lengte tot circa: 100 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Lichaam plat en breed en vijf paar kieuwspleten aan de buikzijde. Bovenzijde glad en geelbruin met vele zwarte stippen, die niet doorlopen op de vinnen, en soms twee lichte vlekken omgeven door een ring van donkere stippen. 2. Een rechte lijn, getrokken van de punt van de borstvin naar de snuitpunt, raakt of snijdt de lichaamsschijf. 3. Behalve een lengterij van circa 50 grotere stekels midden op de lichaamsschijf en op de staart tot aan de rugvinnen is de rest van de lichaamsschijf meestal zonder stekels.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische kusten en Noordzee. Langs de Nederlandse kust zeldzaam.
Leefwijze: Leeft op een diepte van 20-120 meter. De eieren worden inwendig bevrucht. Het vrouwtje zet van april tot juli 24-60 eieren af in ondiep water.
Voedsel: Zandspiering, kreeftachtigen, wormen en inktvis.

Naamgeving: Spotted ray Gefleckter Roche Raie douce

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.