Fint

Fint

Haringen

Alosa fallax, (Scopoli, 1786)*

Gesloten tijd van 1 januari t/m 31 december
Lengte afgebeelde vis: 38 cm
Lengte tot circa: 60 cm
V
R

Toelichting

Herkenning: 1. Kan gemakkelijk worden verward met de elft, waarmee de fint bovendien bastaarden kan vormen. Het lichaam is minder hoog gebouwd dan dat van een elft. Zwarte schoudervlek, meestal gevolgd door een aantal zwarte stippen. 2. De ogen zijn bedekt met een doorzichtig vlies. 3. Kieuwtanden wijd uiteenstaand, waardoor je er tussendoor kunt kijken. 4. Op de zijlijn liggen 60-70 schubben.
Verspreiding: Algemeen aanwezig in de kustwateren, maar niet in grote aantallen. Paait mogelijk weer op sommige plaatsen in Nederland. Komt ook voor in de benedenrivieren.
Leefwijze: Trekvis die in scholen in de zuidelijke Noordzee, de kustwateren en brakke wateren voorkomt. Paait gedurende de zomermaanden boven zandige of grindachtige bodems in het zoetwatergetijdegebied.
Voedsel: Bestaat voornamelijk uit dierlijk plankton en kleine vis.

Naamgeving: Twaite shad Finte Alose feinte

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.
Een "R" betekent dat de vissoort is opgenomen op de Rode lijst.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.