Weerhaak of weerhaakloos

02 aug 2019

Naast een hengel, lijn en aas vormt de haak een essentieel onderdeel van de hengelsportuitrusting. Wat voor haak is het meest geschikt? En wanneer heeft een weerhaakje nut? Sportvisserij Nederland streeft naar duurzame visserij en vindt dat de zorg voor de vis, de vistechniek, aassoort, beoogde vissoort én de omstandigheden leidend moeten zijn bij de keuze voor het type haak.

De functie van een weerhaak is tweeledig: ten eerste voorkomt hij dat een vis tijdens het binnenhalen loskomt en ten tweede houdt hij het aas vast op de haak. Ook voorkomt een weerhaak in sommige gevallen dat deze gaat verschuiven of snijden. Zo draagt een weerhaakje bij aan de kans op een succesvolle vangst maar ook betere zorg voor de vis. De sportvisserij is op dit gebied steeds in ontwikkeling.

'Microbarbs'

Moderne vishaken zijn vrijwel standaard uitgerust met minuscule, nauwelijks zichtbare weerhaakjes (‘microbarbs’). Deze mini-haakjes houden de hoofdhaak op zijn plek in de vissenbek zodat hij niet kan gaan ‘snijden’ tijdens het binnenhalen.

Platknijpen

Sommige sportvissers kiezen ervoor om de weerhaak – indien aanwezig – plat te knijpen. De kleine verdikking die daarna op de haaksteel achterblijft, functioneert in dat geval als een microbarb: de haak penetreert beter, terwijl het onthaken vlot en eenvoudig gaat.

Bewust weerhaakloos

Wedstrijdvissers vissen vrijwel altijd weerhaakloos omdat zij zo snel mogelijk willen handelen bij het vangen van een vis. Voor een succesvolle vangst bij het vissen zonder weerhaak is het extra belangrijk dat ze de lijn continu onder spanning houden tijdens het binnenhalen van de vis. Mede daarom gebruiken ze vaak elastiek in combinatie met hun lijn. Ook bij de commerciële karpervisserij en de vliegvisserij wordt vrijwel uitsluitend zonder weerhaak gevist.

Gerelateerde berichten
Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.