Noordzee te schoon door tekort aan fosfaten

5961
19 jan 2016

We zijn wellicht doorgeschoten met het schoner maken van sloten, kanalen en andere oppervlaktewateren. Om vervuiling te voorkomen is fosfaat uit wasmiddel gehaald en is opgetreden tegen overbemesting. Maar er is nu een tekort aan fosfaat in de Noordzee.

Dat heeft gevolgen voor de dieren in de zee. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben op de Noordzee monsters van het water genomen en die onderzocht op fosfaat en stikstof. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor leven. Normaal zit er ongeveer zestien tot twintig keer zoveel stikstof als fosfaat in het zeewater. Maar in de Noordzee zit nu soms 375 keer zoveel stikstof in het water.

Fosfaat is de laatste jaren teruggedrongen, stikstof niet. Plankton gebruikt stikstof en fosfaat om te groeien. Als het te weinig fosfaat krijgt, groeit het minder goed en wordt het minder voedzaam voor de dieren waardoor het wordt gegeten zoals mossels en oesters. De onderzoekers verwachten dat het fosfaattekort ook hoger in de voedselketen gevolgen heeft, uiteindelijk dus ook voor de visstand.

"Het terugdringen van fosfaat is goed geweest voor het oppervlaktewater, de waterkwaliteit is sterk verbeterd. Maar voor de Noordzee zijn we misschien wat te ver doorgeschoten", zegt ecologe Maayke Stomp. Ze pleit niet voor het "bemesten van de Noordzee" met fosfaat. Maar misschien is het wel een optie om fosfaat minder drastisch uit het water te halen. Als stikstof dan wel wordt teruggedrongen, herstelt de balans. "Dan is er een gezonde planktongemeenschap met genoeg voedsel voor de vissen", aldus Stomp.

Bron: ANP

Lees ook:


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide