Bijzondere vangst in de IJssel

7415
29 jan 2016

Vele ecologische adviesbureaus doen net als Sportvisserij Nederland vissstandonderzoeken. Hierbij komen regelmatig bijzondere vangsten boven water zoals deze kleine kleine marene uit de Gelderse IJssel.

27 januari publiceerde ecologisch adviesbureau Submers een bericht over de vangst van een kleine marene van 20 cm. Deze vis maakt deel uit van de familie van de houtingachtigen maar is te onderscheiden door middel van de bovenstandige bek.

Tot nu toe waren er slechts een zeer beperkt aantal twijfelachtige meldingen van deze vissoort. Kleine marene wordt ook in landen waar hij veel voor komt slechts zelden met de hengel gevangen. Soms worden ze per ongeluk door vliegvissers gevangen en ook tijdens het ijsvissen in Finland, Noorwegen en Zweden worden ze bij hoge uitzondering gevangen.

De vissen worden beroepsmatig met netten gevangen. In Finland is het een delicatesse en verwerken ze de vissen in brood. De dichtstbijzijnde populaties zijn te vinden in Duitsland. Zeer waarschijnlijk is dit exemplaar afkomstig van de Duitse populatie en is via de Rijn in de IJssel terecht gekomen.

Heb jij ook een bijzondere vangst gedaan? Meldt hem dan op www.mijnvismaat.nl

Download hier de nieuwe exotennieuwsbrief met veel informatie over exotische dieren in Nederland.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide