Boekentip: De vijfde dag

3528
12 apr 2016

Donderdag verschijnt De vijfde dag bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Deze roman van Frank Noë vertelt het verhaal van de OVB-viskwekerij in de Flevopolder die ten onder ging aan vraatzuchtige aalscholvers.

In opdracht van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij werd in 1961 een viskwekerij ontworpen in Oostelijk Flevoland: De Vijfde Dag. Drie jaar later werd de kwekerij met bijbehorende bedrijfsgebouwen, pompgebouw, hevelgebouw en eengezinswoningen voor het personeel en hun gezinnen opgeleverd en de vijverproductie in gebruik genomen.

Aalscholverplaag

Nabij het visvijvercomplex ontstond een nieuw natuurgebied, de Oostvaardersplassen. In 1978 broedden hier voor het eerst 178 aalscholverparen. De kolonie groeide echter uit tot zo'n 5.000 vogels. Midden jaren tachtig ontdekten de aalscholvers de viskwekerij. Ze bleken in staat om in enkele dagen een vijver ter grootte van elf hectare leeg te eten. Vergeefs werd geprobeerd om de vogels te verjagen of af te schrikken. De schade was zo echter groot dat bedrijfsvoering niet langer mogelijk was en in 1991 werd de viskwekerij gesloten.


Mens vs natuur

Het fascinerende verhaal van de strijd tussen mens en natuur diende als basis voor de roman De vijfde dag. Hierin beschrijft auteur Frank Noë het wel en wee van de kwekerij. Die komt in zwaar weer als de eigenaar ziek wordt en zijn dochter Sylvia de leiding van het bedrijf overneemt. Zij ondervindt niet alleen tegenwerking van de gemeente die de kwekerij als een gevaar ziet voor het milieu, maar moet ook het hoofd zien te bieden aan de zwermen aalscholvers die vis en mens bedreigen. Noë sleept je in heldere, rake taal mee in Sylvia's strijd tegen de natuur.


Luchtfoto van de voormalige OVB-viskwekerij nabij Lelystad.

Kijk voor meer informatie over De vijfde dag op de website van Nieuw Amsterdam.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.