Wie meldt de eerste gladde haai?

4898
02 mei 2016

Nu de lente langzaam maar zeker vordert, komt ook het haaienseizoen dichterbij. De eerste gladde haaien zijn al bij Engeland gesignaleerd. Voor de eerste Nederlandse vangstmelding door een sportvisser stelt Sportvisserij Nederland een leuke attentie in het vooruitzicht.

Eind april ontvingen we drie terugmeldingen van vangsten van gladde haaien voor de Engelse zuidkust. Deze haaien waren in voorgaande zomers voor de Zeeuwse kust gevangen door sportvissers en door de charterbootschipper van dienst van een tag (merkje) voorzien voordat ze weer aan het water werden toevertrouwd. Zo kunnen onderzoekers de verspreiding en migratieroutes van de haaien in kaart brengen.

Zomergasten

Van voorgaande jaren weten we inmiddels dat de haaien in de herfst naar zuidelijke wateren trekken – richting het Kanaal en zelfs naar de Golf van Biskaje. In het voorjaar keren ze weer terug naar de zuidelijke Noordzee om in onder meer het Nederlandse kustwater de zomermaanden door te brengen. Bij deze noordwaartse migratie doen de gladde haaien steevast eerst de Engelse kustwateren aan voordat ze bij ons arriveren.

Eerste haai

Doorgaans bedraagt de tijd tussen het aantikken van de Engelse kust en eerste verschijning in Nederlandse territoriale wateren enkele weken. Dit betekent dat de eerste gladde haaien snel onder onze kust worden verwacht. We zijn erg benieuwd wanneer dit precies het geval is en daarom stellen we een leuke attentie in het vooruitzicht voor de eerste vangstmelding door een sportvisser. Degene die de primeur heeft een gladde haai te vangen, krijgt na melding hiervan een pluchen haaienknuffel cadeau.

Sharkatag

Deze zomer – dus middenin het haaienseizoen – vindt alweer de vijfde editie van Sharkatag plaats. Van 14 t/m 16 juli vaart de Sharkatagvloot weer uit vanaf Neeltje Jans om haaien te vangen en merken voor wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor hebben zich inmiddels al ruim tweehonderd deelnemers aangemeld, dus schrijf je snel in voor de ongeveer vijftig resterende plaatsen aan boord. Klik hier om je aan te melden voor Sharkatag 2015.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.