Duizenden kilo's dode vis Reitdiep

8532
10 mei 2016

Op dit moment is er sprake van massale vissterfte in het Reitdiep in Groningen, tussen Roodehaan en Electra. Er zijn al duizenden kilo's dode vis opgeruimd door het waterschap.

(foto Willem de Winter via RTV Noord)

Hengelsportfederatie Groningen Drenthe meldt het volgende:

Op 25 april is het bij de Suikerunie fout gegaan. Bij het laden van een schip is 500 ton melasse (suikerstroop) in het Hoendiep terecht gekomen. Een deel is teruggepompt naar de zuivering van de Suikerunie. De rest is richting Reitdiep gestroomd waardoor het zuurstofgehalte zo ver daalde dat ernstige vissterfte het gevolg was.

Die begon afgelopen vrijdag bij Kromme Raken en zette zich zaterdag voort in het Reitdiep tussen Roodehaan en Electra. Onder andere zijn kapitale snoeken en snoekbaarzen gesneuveld. Tot nu toe heeft het waterschap Noorderzijlvest 3000 kilo vis geruimd.

Het waterschap heeft ons gemeld dat aanstaande donderdag de uitslag van laboratoriumonderzoek van het Reitdiepwater bekend is. Dan weten we of de vissterfte rechtstreeks is terug te voeren op de calamiteit bij de Suikerunie. Het waterschap geeft ook aan dat het zuurstofgehalte inmiddels weer normaal is dankzij het extra doorspoelen van het Reitdiep.

De federatie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Van belang is allereerst zekerheid te krijgen over de oorzaak van de vissterfte om aldus causaal verband aan te kunnen tonen tussen de lozing en de sterfte. Hierna zal de federatie zich beraden over de wijze waarop de schade zal worden verhaald op de veroorzaker van deze calamiteit.

Bron: Hengelsportfederatie Groningen Drenthe (facebook)

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.