Hoe vers is jouw vis eigenlijk?

4627
15 jun 2016

Via Wageningen UR kwamen een geinige app tegen: 'How fresh is your fish'. Hiermee kun je de versheid van 15 vissoorten vast stellen. Met het doorlopen van de foto's en kenmerken van de desbetreffende vis, kun je bepalen hoe lang vis nog houdbaar is. De App is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Deze app is bruikbaar voor de vishandel maar is ook handig voor de consument en uiteraard de sportvisser die heel af en toe een visje meeneemt. Je beoordeelt stapsgewijs de geur, textuur en het uiterlijk van de ogen, huid en kieuwen. Het eindresultaat geeft aan hoeveel dagen de vis nog bewaard kan worden op ijs.


Soorten vis


De app "How fresh is your fish?" kan gebruikt worden voor haring, maatjesharing, griet, koolvis, roodbaars, schelvis, tarbot, tong, diepwater garnalen, fjord garnalen, gepelde Noorse garnalen, zalm, kabeljauw en schol.

Bekijk hieronder een video (in het Engels) over een recente toevoeging in de app: de Maatjesharing.


App "How fresh is your fish"


De app is gebaseerd op de Quality Index Method (QIM) en is ontwikkeld door wetenschappers van diverse Europese onderzoeksinstituten. De app is beschikbaar in 11 talen, waaronder Nederlands. De App is gratis en kan worden gebruikt op de iPhone, iPad en iPod touch en op Android systemen.

"Sinds de lancering van de app in mei 2011 is het in meer dan 50 landen gedownload." aldus Prof. Dr. Joop Luten, projectleider bij Nofima in Tromsø (Noorwegen) en verbonden aan IMARES Wageningen UR.


Download de app:


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.