Wist je dat? Karper versus watervogel (video)

5848
02 jul 2016

Terwijl de karper zich op deze unieke foto tegoed doet aan boilies, twijfelt de meerkoet of hij zal duiken. Hooguit een meter water scheidt de vogel van de smakelijke hapjes. Maar die grote karper ziet er toch wel eng uit…

Een oplettende sportvisser die het gedrag van een meerkoet gadeslaat, kan aan de hand daarvan vaak zien of er op die plek vis zwemt. Gedraagt de vogel zich zenuwachtig, dan is dit vaak vanwege een grote vis onder hem. Ook een duikende ‘koet’ die zich na het bovenkomen geschrokken uit de voeten maakt, duidt vaak op de aanwezigheid van grote vis bij de bodem. Zo fungeert een watervogel als ‘visvinder’ voor de hengelaar op de oever.

Bekijk de video:Handige vogels


Ook eenden kunnen geschrokken reageren als ze een grote vis zien. Ze kijken zenuwachtig naar links en rechts in het water en peddelen soms snel weg, angstig achterom kijkend. Door adequaat op dergelijke  signalen te reageren, vang je wellicht een mooie vis. Door watervogels goed te observeren kun je af en toe zelfs kostbare vistijd besparen.

Wanneer je een plek hebt aangevoerd en je ziet de volgende dag bij aankomst de meerkoeten met je voer bovenkomen, dan kun je de hengels beter in je foedraal houden en de visuren op een andere stek spenderen.

Verstoring?


Sportvissers zien over het algemeen liever geen watervogels in de buurt van hun stek. Met een beetje pech duiken ze het haakaas op, waarna je opnieuw moet inwerpen of uitvaren. De veronderstelling is vaak dat duikende watervogels de visplek verstoren en de aanwezige vissen verjagen. In de praktijk valt  dat reuze mee: vissen laten zich niet of nauwelijks door de vogels van de wijs brengen en azen rustig verder. Er zijn legio voorbeelden van karpervissers die de duikende vogels op hun voerplek verwensen, maar seconden later een kromme hengel in hun hand hebben – met een karper aan de haak.

Concurrentie


De dreigende voedselconcurrentie met watervogels kan voor vissen zelfs een ‘trigger’ zijn om snel het aas te pakken. Zo werkt de aanwezigheid van vogels dus in het voordeel van de hengelaar. Dat zie je ook wanneer je broodkorsten of drijvende brokjes voert in de buurt van karpers die hoog in het water liggen. De vissen kunnen urenlang geen interesse tonen, totdat er een paar eenden of meeuwen aankomen. Op dat moment beseffen de karpers dat het ‘nu of nooit’ is en slurpen ze de lekkernijen snel naar binnen. Watervogels? Doe er je voordeel mee!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide