Hoger beroep tegen zegenvisserij Biesbosch

10067
13 jul 2016

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank met betrekking tot drie zegenvergunningen voor de Brabantse Biesbosch.

De zegenvergunningen zijn uitgegeven door Staatsbosbeheer en gelden voor 2015 en 2016. Op grond hiervan mogen de beroepsvissers behalve snoek en baars alle schubvis meenemen. De Kamer voor de Binnenvisserij gaf zijn goedkeuring aan de vergunningen. Hier is bezwaar tegen gemaakt, maar de Kamer wees dit af.

Tegen die afwijzing is beroep ingesteld bij de rechtbank. Die verklaarde het beroep ongegrond en handhaafde de goedkeuring van de vergunningen. Voor de lopende vergunning 2015/2016 is de uitspraak minder van invloed, maar des te belangrijker voor toekomstige toestemmingen.


Raad van State


Tegen de uitspraak van de rechtbank is door de sportvisserij hoger beroep ingesteld bij de hoogste bestuursrechter; de Raad van State. De belangrijkste reden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de visstand in de Biesbosch – net als in het hele benedenrivierengebied – al dertien jaar een forse daling laat zien, terwijl de vergunningen een onbeperkte visserij toestaan.

Dit is naar onze mening geen 'doelmatige bevissing'. De Kamer voor de Binnenvisserij mag nu op het beroepschrift reageren, waarna een hoorzitting volgt. Die zal naar verwachting in het najaar plaatsvinden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.