Branche aan zet

5178
25 aug 2016

Samen sta je sterk; dat geldt ook voor de hengelsport. De sportvisserij is op landelijk én regionaal niveau professioneel georganiseerd om de belangen van de sportvisser te behartigen. Om de stem van de sportvisserij luider te laten klinken, zou het goed zijn als ook de hengelsportbranche zich gaat organiseren.

Sportvisserij Nederland, de zeven hengelsportfederaties en bijna 900 aangesloten hengelsportverenigingen vormen een ijzersterke vereniging die de belangen van de Nederlandse sportvisser behartigt. De belangrijkste taak van de organisatie is het werken aan een gezonde en voor sportvissers aantrekkelijke visstand én het bevorderen van de sportvisserijmogelijkheden.

Met één mond spreken en de overtuiging dat we het samen moeten doen, zijn belangrijke succesfactoren. Aangezien veel beleid in Brussel wordt gemaakt, is samenwerking op Europees niveau noodzakelijk. Daarom is Sportvisserij Nederland ook lid van de European Anglers Alliance (EAA), die voor de belangen van 25 miljoen Europese sportvissers staat.

Half miljard euro

Behalve de sportvisser heeft ook de hengelsportsector belang bij een gezonde visstand en optimale sportvisserijmogelijkheden. Hengelsportgroothandels, de talrijke hengelsportzaken, leveranciers van boten en buitenboordmotoren, maar ook bootverhuurders, campings, hotels en watersportbedrijven zijn voor hun brood direct of indirect afhankelijk van de sportvisserij.



Deze sector biedt in ons land werkgelegenheid aan duizenden mensen. De totale omzet in de hengelsportsector wordt zelfs geschat op meer dan een half miljard euro. Regelmatig klinkt dan ook de roep om als georganiseerde sportvisserij samen met de hengelsportbranche één organisatie te vormen. Dat lijkt logisch: samen sta je immers sterker.

Twee sporen


Toch is het beter om juist twee separate belangenbehartigers naast elkaar te hebben. Zeker in politieke discussies – bijvoorbeeld met betrekking tot de beroepsvisserij – wordt vaak gezegd dat ‘sportvissers voor de lol vissen en beroepsvissers dit voor hun inkomen doen’. Dat is een dooddoener, maar die speelt in de Haagse beeldvorming wel degelijk een rol.



Het is daarom beter als ook de hengelsportbranche de belangenbehartiging ter hand neemt. De handel kan namens ‘de markt’ aan de politiek duidelijk maken dat de sportvisserij ook een groot economisch belang vertegenwoordigt. En dat deze sector goeddeels afhankelijk is van een gezonde en florerende sportvisserij.

Door zowel de georganiseerde sportvisserij als de hengelsportbranche een eigen stem te geven (en die waar nodig te verheffen), komt het gemeenschappelijk belang veel beter voor het voetlicht.

Samen sterk

Op internationaal gebied is de hengelsportbranche georganiseerd in de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA). Deze organisatie stemt waar nodig zaken af met de EAA, zodat de grensoverschrijdende sportvisserijbelangen effectief kunnen worden behartigd.



Voor de Nederlandse sportvisser belangrijke onderwerpen zoals overbevissing, de toegankelijkheid van viswater en het verantwoord uitzetten van vis spelen echter vooral op nationaal niveau. Een goed georganiseerde en efficiënt samenwerkende Nederlandse hengelsportbranche, is daarom meer dan gewenst. Het is dus van groot belang dat bedrijven met een hengelsportbelang zich snel gaan organiseren in een sterke brancheorganisatie. Sportvisserij Nederland wil hen daarbij graag ondersteunen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.