EFTTA en Europese hengelsportsector roepen op tot gebruik loodvervangers na 2020

6871
17 jun 2015

Brancheorganisatie EFTTA, ondersteund door een aantal Europese sportvisserijorganisaties, roept de handel en de sportvisser op om na 2020 geen lood maar loodvervangers te gebruiken.

Sportvissers gebruiken nog steeds lood en daardoor zijn wij nu een van de belangrijkste gebruikersgroepen van deze metaalsoort. Als georganiseerde hengelsport zetten we daarom in op het ontwikkelen van goede loodvervangers. De Tackle & Trade industrie en een aantal leden van de European Anglers Alliance (EAA) – de markt van vislood is internationaal, dus dit probleem kan alleen op dat niveau worden opgelost – willen vóór 2020 een breed scala aan loodvervangers in de markt zetten. Die moeten voor de consument aantrekkelijk zijn en binnen alle sportvisdisciplines kunnen worden toegepast. Bij het ontwikkelen van loodvervangers moet de cumulatieve werking (de afbreekbaarheid) van het product leidend zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld al behoorlijke, van steen en ijzer gemaakte, alternatieven op de markt.

Oproep

Sportvisserij Nederland roept – samen met vele andere leden van de EAA – de marktsector én de individuele sportvisser op om uiterlijk vanaf 2020 te stoppen met het produceren, verdelen en gebruiken van lood. Hierop voortbordurend wordt opgeroepen om in de komende jaren al het lood te vervangen door geschikte, loodvrije alternatieven. "Als we over een paar jaar mensen op Mars kunnen krijgen, dan zouden we in diezelfde periode ook goede loodvervangers moeten kunnen ontwikkelen", zegt Fred Bloot, president European Anglers Alliance.

Klik hier voor het loodstandpunt van de EFTTA.

Meer over sportvisserij en loodgebruik in ons dossier

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.