Nederland 12e in tussenstand WK Dames

5005
27 aug 2016

De eerste dag van het WK Zoetwatervissen voor Dames zit er op. Helaas werd het niet de dag van Nederland. Alle vijf de Oranje-troeven behaalden een paar puntjes te veel, waardoor de ploeg terug te vinden is op de twaalfde plaats. Nederland onwaardig? Misschien, maar de omstandigheden zijn dan ook niet te vergelijken met de visserij vorig jaar in België toen we zilver wonnen.

Laten we beginnen met vaststellen dat de visserij hier in Mérida werkelijk schitterend is. Een prachtige rivier bomvol vis. Kleine karpertjes en carassio's van rond de 40 gram zijn kort goed te vangen, mits de alvers ontweken kunnen worden. Daarbij zwemmen er ook grote jongens tussen, die zich vooral op 11,5 meter schuilhouden. De bonusvissen. Een visserij die we in Nederland - helaas - niet kennen. Er zijn hier vissters die bijna 500 vissen (!) in vier uur vangen. Overal waar je kijkt, zie je dynamische visserij. De echt goede vissters hebben een enorm hoge handelingssnelheid.

Weging van Floor Verhoeven


Anja Groot

Waar ging het dan mis voor Nederland? In vak A lag Anja Groot tot een uur voor tijd op kop. Ze viste snel, scherp en had al snel een vis of 200 in haar leefnet. Maar toen gebeurde wat nog niet eerder in dat vak gebeurde. De grote vissen kwamen azen. Aan de andere kant van Groot's vak werden het laatste uur volop grote karpers en carassio's gevangen. Groot paste haar tactiek nog aan en ging voor die bonusvis. Maar ze zaten niet aan haar kant en uiteindelijk moest de wereldkampioene genoegen nemen met een achtste plaats in haar vak.


336 vissen!

Datzelfde gold voor Floor Verhoeven in het B-vak. Zij scoorde een acht in haar vak door vier uur lang stug door te gaan op kleine karpers en carassio's. De alvers omzeilde ze keurig door hen naar de zijkant van haar stek te lokken door constant aas naar links te werpen. Een goede tactiek die haar bijna twaalf kilo aan kleine vis opleverde (336 vissen!). Maar weer geen bonusvis die Nederland juist zo nodig had om mee te doen in de top.

Floor Verhoeven met haar 336 vissen


In vak D viste Geertje Veenstra op 68-jarige leeftijd haar debuut op een WK. Nadat de zenuwen van haar afgegleden waren, kwam ze op stoom en ving ze in het laatste half uur nog twee mooie karpers die haar uiteindelijk een twaalfde plaats in haar vak opleverden. Evenals Ingeborg Audenaerd in vak C overigens. Wanda de Schouwer completeerde het team met een dertiende plaats in vak E.


Eerherstel

Een twaalfde plaats is Nederland wellicht onwaardig. Maar de onbekende visserij en toch ook het klimaat waar wij in ons kikkerlandje niet aan gewend zijn, spelen een grote rol. De dames zijn echter gebrand op eerherstel. Morgen vissen zij dag twee van dit prachtige kampioenschap. Hopelijk kunnen ze dan meer potten breken. Lees: meer bonusvissen vangen.

De visstek waar Geertje Veenstra haar debuut beleefde

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide