Vissennetwerk in het teken van exoten

3865
26 sep 2016

Donderdag 22 september werd voor de 50ste keer een Vissennetwerk-bijeenkomst gehouden. In Hasselt (België) kwamen professionals uit de waterwereld bij elkaar om te luisteren naar lezingen, te en zelf op onderzoek uit te gaan. Dit alles rond het thema: Vis- en andere aquatische exoten.

Gastheer en mede-organisator was het Instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO) in Hasselt. Johan Coeck en Hugo Verreycken van dit instituut waren dagvoorzitters. Na hun welkomstwoorden sprak Verreycken over de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot exoten en hoe deze in Vlaanderen worden toegepast.

Vervolgens waren er presentaties over de blauwband en overdracht van parasieten, de verspreiding van de modderkruiper in Nederland, de mogelijke toepasbaarheid van graskarper bij het bestrijden van waterplanten exoten en het eetgedrag van zwartbekgrondel versus blankvoorn. Uit onderzoek is gebleken dat zwartbekgrondels meer consumeren dan de blankvoorn, met als gevolg een negatief effect op de conditie van de blankvoorn, zo meldde Alain De Vocht van de Universiteit Hasselt.


Na de presentaties ontstond een levendige discussie onder de ruim veertig belangstellenden en de sprekers. Hierna vertrok het gezelschap naar het Albertkanaal waar in de praktijk werd waargenomen dat de exotische grondels aanwezig waren. In de Demer werd vervolgens elektrisch naar exoten gevist. Hier kwamen onder meer de blauwband en de zonnebaars boven water.

Kijk hier voor de presentaties.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.