NLDelta Biesbosch-Haringvliet genomineerd als mooiste natuurgebied van Nederland (video)

3974
12 okt 2016

NLDelta Biesbosch-Haringvliet is gekozen als één van de natuurgebieden die in aanmerking kan komen voor de titel Mooiste Natuurgebied van Nederland. Dat heeft het ministerie van EZ deze week bekend gemaakt bij De Wereld Draait Door. Breng nu je stem uit!

Na de eerste selectie door de vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven mag het publiek bepalen wie de prestigieuze titel ‘Nationaal Park van Wereldklasse’ in ontvangst mag nemen.
Eén met het water


Er is maar één plek in ons land waar je de dynamiek van de rivier en de zee zo intens ervaart. In dit unieke natuurgebied leven mensen en dier samen met het water. Aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa. Hier bouwt de mens al eeuwen aan zijn relatie met het water. Met opgestroopte mouwen hebben we dijken en kastelen gebouwd, molens laten draaien en bagger uitgegraven, maar geven we nu het water en de natuur weer meer de ruimte.

Hier beleef je 'het verhaal van Nederland' met al zijn facetten op een manier die voor Europa ongekend is. Van de sluizen in het Haringvliet tot de Zuiderwaterlinie en Slot Loevestein. Van Tiengemeten en de Biesbosch tot aan de molens van Kinderdijk. De natuur is er weids en ruig. Oer-Hollandse deltanatuur, voortdurend in beweging. Waar de bever, zeearend en steur hun plek vinden. Iedereen die hier komt voelt het meteen. En of je nu met de stroom meegaat of er juist tegenin. Hier ben je altijd één met het water.


Brede steun voor NLDelta


De kandidatuur van NLDelta Biesbosch-Haringvlet wordt breed gedragen. Landelijke natuurorganisaties, lokale en regionale overheden, belangengroepen en het bedrijfsleven steunen de inzending.

Kirsten Schuijt, directeur Wereld Natuur Fonds: “Nederland heeft natuur van wereldklasse. Door de grote Europese rivieren die uitmonden in onze delta vormt Nederland een toegangspoort voor trekvissen als zalm en steur die hier van oudsher thuis horen. De rijke deltanatuur is een broed- en rustplaats voor trekvogels die migreren tussen plekken zo ver als Afrika en de Noordpool. NLDelta Biesbosch-Haringvliet verdient daarom de status van ‘Nationaal Park van Wereldklasse’ en de stem van het publiek!”Woord is aan het publiek


Na de eerste selectie door de vakjury, is het woord is nu aan het publiek. De komende 3 weken mag iedereen zijn of haar stem uitbrengen en wordt bepaald welke drie gebieden de mooiste natuurgebieden van Nederland zijn en de titel ‘Nationaal Park van Wereldklasse’ in ontvangst mogen nemen. Op 31 oktober wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

Stemmen kan op www.mooistenatuurgebied.nl/biesboschharingvliet of sms Natuur 01 naar 1008.

Zwemestafette 14 oktober met Olympische steun


Biesbosch en Haringvliet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat te symboliseren zwemmen vrijdag 14 oktober 12 getrainde openwaterzwemmers in estafettevorm door de rijkdom van de Nederlandse deltanatuur, vanuit de Biesbosch over het Hollands Diep en het Haringvliet, langs het natuureiland Tiengemeten tot in Hellevoetsluis nabij de Haringvlietdam. Ruim 50 km en ruim 12 uur zwemmen is het; Onder de deelnemers zijn de Olympische gouden medaille winnaars Maarten van der Weijden (Peking 2008) en Ferry Weertman (Rio 2016). Samen betuigen ze hiermee hun steun voor NLDelta Biesbosch-Haringvliet als mooiste natuurgebied van Nederland.


Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden stemt NLDelta

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.