Sportvisserij Oost-Nederland bestaat 50 jaar (video)

4188
17 nov 2016

Sportvisserij Oost-Nederland viert deze dagen een feestje: ze bestaat vijftig jaar. En in die vijftig jaar is er veel gebeurd, weet directeur Ed Piek. Van allerlei clubjes van sportvissers naar een professioneel bedrijf met kantoor en al, waar beroepskrachten en vrijwilligers samenwerken om de belangen van de sportvisserij in Overijssel te behartigen.

Eén van de hoofdtaken van de vereniging is het doen van onderzoek naar en het beheren van de visstand in de provincie. Ed Piek: "Dat onderzoek is nodig, omdat de waterschappen een planmatige onderbouwing willen van hoe wij als sportvisserij te werk gaan. Immers, van de waterschappen huren wij de visrechten."Vissenatlas


Voor het doen van onderzoek zijn verschillende methoden. Piek: "Elektrovissen, schepnet-methode, zegen... het zijn allemaal manieren om de vis te vangen en ze te beoordelen op lengte, leeftijd, gewicht. Al die gegevens slaan we op en staan in de vissenatlas van Overijssel, die op ons jubileumfeestje gepresenteerd wordt."Schoon


Het aantal vissen is de laatste jaren afgenomen. Dat heeft volgens Ed Piek te maken met het feit dat ons water steeds schoner wordt. "De tijd dat wasmiddelen fosfaten bevatten die in ons afvalwater terechtkwamen, is voorbij. Ook de boeren mogen minder fosfaten afzetten. Al die regels hebben ervoor gezorgd dat ons water steeds schoner wordt. De sportvisser is daar niet altijd blij mee, want dat betekent beduidend minder vis. Maar de kwaliteit van de vis, het water en de natuur is er natuurlijk wel veel beter op geworden."


Ed Piek

Visgids


Wordt er bij het jubileumfeestje ook nog vooruit geblikt? "Ed Piek: Jazeker, we hebben mooie plannen voor de toekomst. Zo komt er in het voorjaar van 2017 een opleiding tot visgids, die mensen alles leert over de hengelsport, visstand, geschikte vislocaties, enz. De sportvisserij zit wat dat betreft nog altijd in de lift."

Bron: RTV Oost
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.